Ontdek de nieuwste verkeersregels die je waarschijnlijk niet kent als ervaren bestuurder

Alles evolueert met de tijd, inclusief hoe we ons achter het stuur gedragen. Denk maar eens terug aan wanneer je geslaagd bent voor je rijexamen – als dat een aantal decennia geleden was, dan is de kans groot dat enkele dingen die je geleerd hebt inmiddels hopeloos verouderd zijn. Het is fascinerend om te zien hoe de normen en technieken in de loop der jaren veranderen.

Nieuwe inslag bij het praktijkexamen

Kijkend naar 2024, verschijnt er een nieuwe uitdaging op de horizon voor iedereen die zijn rijbewijs wil halen. Kandidaten zullen vragen onder ogen krijgen over onderwerpen die voorheen niet aan bod kwamen, zoals assistentiesystemen voor bestuurders die in de nieuwere wagens zijn ingebouwd. Denk aan functies zoals automatische cruise control en rijstrookbegeleiding die je auto netjes tussen de lijnen houden. En, niet te vergeten, navigatiesystemen zijn nu ook onderdeel van het examen. Nieuwsgierig naar welke regels er in de tussentijd zijn bijgekomen, en die je misschien nog niet kent? Lees dan zeker verder.

De auto’s van tegenwoordig zijn kleine technische wonderen, boordevol met gadgets die het autorijden gemakkelijker en veiliger moeten maken. Erik Pas, al meer dan veertig jaar rij-instructeur bij Rijschool Meteoor in Amsterdam, heeft al die tijd de evoluties in de rijwereld op de voet gevolgd. Hij vindt het cruciaal dat kennis over assistentiesystemen deel uitmaakt van het examen, want deze systemen vind je tegenwoordig terug in bijna alle nieuwe auto’s.

Lees verder op de volgende pagina….