Onderzoek wijst uit: Mannen zorgen wekelijks voor maar liefst 7 uur extra werk in het huishouden!

Klinkt deze titel jou als muziek in de oren en laat jouw man ook overal van alles slingeren? Lege kopjes koffie op tafel, sokken of andere kleding die overal ligt, behalve in de wasmand? En ga zo maar door.

De resultaten van een recent onderzoek waren nogal schrikbarend: Volgens de onderzoekers zorgen de mannen voor zo’n 7 uur per week extra werk in het huishouden.

Woman cleaning the house

Onderzoek
De Universiteit van Michigan in de Verenigde Staten deed onderzocht hoeveel tijd er in de week werd gespendeerd aan taken zoals koken, schoonmaken, stofzuigen, wassen en andere alledaagse klusjes in het huishouden. Hiervoor werd data ingezameld tussen 1968 en 2016. Daaruit kwamen de volgende bevindingen: Jonge single vrouwen deden het minste werk in het huishouden, zo’n 12 uur per week.

Maar wanneer er een man in het spel komt, werd dat getal verdubbelt. Gezinnen met drie kinderen hebben het het zwaarst. Maar liefst 28 uur per week waren volgens de onderzoekers de moeders in het huishouden bezig. Opvallend gegeven was dat de vrouwen zich steeds meer gingen ontfermen over het huishouden, terwijl mannen steeds minder deden.