Let op dames: 7 signalen die wijzen op de start van de menopauze!

De menopauze bespreken voelt vaak als dansen op eieren, hoewel mensen er vandaag de dag gelukkig wel meer open over zijn. Maar, er blijft een hoop onduidelijkheid. Wat zijn de exacte symptomen en hoe weet je zeker dat je in deze fase zit? Het is niet alsof er een bepaalde leeftijd is waarop je kunt zeggen: “Dit is het moment”. Maar wat zijn dan de tekenen die aangeven dat het zo ver is?

Wanneer begint de overgang?

Men haalt de menopauze en de overgang weleens door elkaar. De menopauze markeert het einde van je menstruaties, terwijl de overgang de periode is die ernaartoe leidt.

Rond je 35ste begint de hoeveelheid oestrogeen in je lijf te dalen. Doorgaans start de fase van de overgang ergens tussen je 40ste en 45ste, wat sneller komt dan je wellicht verwacht. Als je de 50 voorbij bent, is je voorraad eitjes uitgeput en maak je nog minder oestrogeen aan, wat leidt tot flinke hormonale veranderingen. Meestal duurt de periode van de overgang tussen de 2 en 10 jaar. Hoe weet je dat je in de menopauze zit, welke indicaties zijn er? Lees verder op de volgende pagina!