7 veelgemaakte verwarmingsfouten die een fortuin kosten

De herfst klopt op de deur en daarmee rijst ook de vraag: wanneer is het tijd om de verwarming hoger te zetten? Globaal gezien heb je twee kampen: de een wacht tot het ijskoud is, terwijl de ander bij een temperatuur van 19°C al naar de thermostaat grijpt. Echter, heerst er het idee dat je ruimte vlotter verwarmt door de verwarming op max te zetten? In dit stukje tekst gaan we dat en meer misverstanden over verwarming gebruik aan de kaak stellen. Deze vergissingen kunnen je een hoop geld kosten, dus zorg dat je blijft lezen!

Misvatting 1: Op stand 5 warmt alles sneller op

Neem van mij aan, een thermostaat doet zijn werk niet zoals je misschien denkt. Je bepaalt niet de mix van heet en koud zoals bij een waterkraan, maar zet een doeltemperatuur vast. Is de doeltemperatuur in zicht, dan gaat er vanuit een klep minder water naar je radiator. De watertemperatuur die door je radiator loopt, hangt niet af van hoe hoog je de thermostaat zet. Bij de hoogste stand blijft de klep simpelweg langer open, bijvoorbeeld tot het 25°C wordt in plaats van 21°C.

Misvatting 2: Met de sneeuwvlok voorkom je bevroren pijpen

Dit kan een dure misvatting zijn, vooral als je de boel achterlaat in de winter om energie te sparen door alles op de antivriesstand te zetten. Deze functie zorgt alleen voor bescherming van je radiator. Als je pijpen in een buitenmuur bevriezen, zul je zien dat je verzekering daar niet voor opdraait. Het is belangrijk dat je, zeker als je voor een lange periode weg bent, alles voldoende verwarmt om bevriezing te voorkomen. In flatgebouwen is het risico op bevroren pijpen kleiner door het delen van verwarmingsleidingen.

Misvatting 3: Een constante temperatuur is zuiniger

Deze stelling klopt alleen gedeeltelijk. Als je alle deuren wagenwijd openzet, moet je zorgen dat alle radiatoren goed op elkaar zijn afgestemd. Zo niet, verbruikt één radiator meer energie doordat deze het werk van de rest overneemt. Maar meestal kun je beter de temperatuur aanpassen aan het nut van de ruimte. Zo is 17°C vaak voldoende voor een slaapkamer, maar willen we het in de badkamer iets warmer hebben. Gesloten deuren helpen om de verwarmingskosten te drukken.

Misvatting 4: Eén graad lager zet geen zoden aan de dijk

Er spelen veel factoren mee in hoeveel energie je bespaart door de temperatuur iets te verlagen, zoals isolatie, de buitentemperatuur en luchtvochtigheid. Over het algemeen kun je uitgaan van een besparing van ongeveer 6% op je stookkosten voor elke graad die je de temperatuur verlaagt. Neem je een ruimte van 21°C naar 17°C, dan verminder je het energieverbruik met 24%.

Misvatting 5: Bij verlaten van het huis, verwarming uit

Het lijkt een eenvoudig principe, maar het is een beetje ingewikkelder. Natuurlijk, het is verspilling om je huis op te warmen als er niemand is voor een lange periode. Echter, het is belangrijk dat je huis niet te veel afkoelt. Dit omdat, net als tegels, koude muren warmte vasthouden en geleidelijk afgeven. Je moet extra energie stoppen in het opwarmen van de lucht om de kou van de muren te overwinnen, wat meer energie kost. Ook loop je risico op schimmel als het metselwerk te koud wordt. Experts raden aan de temperatuur niet lager te laten zaken dan 15-17°C.

Misvatting 6: Gordijnen houden de kou buiten

In koudere delen van Europa zie je niet vaak rolluiken, maar ze kunnen handig zijn om energie te besparen. Zware gordijnen daarentegen, hebben weinig invloed. De verwarmde lucht blijft hangen achter het gordijn in plaats van de ruimte te verwarmen. Als een gordijn je thermostaat afschermt, wordt deze misleid door de opgebouwde warmte waardoor je radiator niet efficiënt opwarmt.

Misvatting 7: Huurders kunnen geen elektronische thermostaten plaatsen

Hoewel elektronische thermostaten misschien niet zo veel besparen als geclaimd wordt, ze zijn wel degelijk handig. Ze zorgen ervoor dat het lekker warm is net voordat je wakker wordt of thuis komt, en beschermen je leidingen tegen bevriezen als je weg bent in de winter. Veel huurders denken misschien dat ze geen toestemming hiervoor hebben, maar volgens de consumentenorganisaties is dat geen enkel probleem, zolang je de originele thermostaten netjes bewaart.