Als jouw pincode hierbij staat, wijzig hem direct voordat het te laat is

Het is cruciaal dat je jouw PIN-code voor jezelf houdt, alsof het een groot geheim is. Toch zijn sommige nummerreeksen zo voor de hand liggend dat ze makkelijk te raden zijn.

Het keuzemoment bij de geldautomaat

Heb je dat weleens gehad? Je staat bij de geldautomaat of probeert ergens online in te loggen en dan vraag je je af: “Welke PIN moet ik nou kiezen?” Er zijn een hoop mogelijkheden, maar bepaalde codes kun je beter uit je hoofd zetten. We vertellen je hier waarom sommige van deze voor de hand liggende nummerreeksen geen goed idee zijn.

Wat houdt PIN in?

PIN staat kortweg voor “Persoonlijke Identificatie Nummer”. Deze code, die zowel cijfers als letters kan bevatten, is terug te vinden in diverse elektronische authenticatiemethodes. In de financiële sector zie je PIN-codes vaak terug als een extra veiligheidsmaatregel voor toegang tot bijvoorbeeld bankrekeningen en creditcards. De PIN is persoonlijk en alleen de eigenaar zou deze moeten kennen, om zijn of haar data te beschermen tegen indringers.

Gangbare 3-cijferige reeksen

We zijn gemiddeld niet zo goed in het onthouden van lukrake getallenreeksen. Onze hersenen werken meer visueel, wat betekent dat we beelden sneller oppikken dan getallen. Dit kan snel tot fouten leiden.

3 manieren om je PIN makkelijker te onthouden

Het is belangrijk goed om te gaan met je pinpas en de bijbehorende code. Hier volgen wat tips om je PIN makkelijker te onthouden:

  1. Verzin een verhaaltje: Bedenk een simpel verhaal waarin je PIN voorkomt. Stel je PIN is “1225”, dan kun je denken aan: Een jongen (1) ziet twee tweelingen (22) en samen zijn ze vijf personen (5).
  2. Geheugensteuntjes: Voor de code “1225” kun je bijvoorbeeld denken aan Eerste Kerstdag, omgekeerd gelezen.
  3. Melodieën: Beschouw het toetsenbord als een piano en maak een melodie die je elke keer ‘speelt’ als je je PIN invoert.

Op de volgende pagina zie je een lijst met de meest gekozen PIN-codes. Kies deze dus niet!