8 essentiële tips om je longen op natuurlijke wijze te reinigen die je moet kennen

We realiseren ons vaak niet hoe hard onze longen werken en geven ze niet de aandacht die ze nodig hebben. Denk aan alle vervuiling, fijnstof, pollen en chemicaliën die we elke dag inademen. Deze kunnen zich nestelen in ons fragile longweefsel. Zelfs al hebben onze longen een fantastisch vermogen om zichzelf schoon te maken, langdurige blootstelling aan al die negatieve invloeden van buitenaf kan leiden tot ademhalingsproblemen, zuurstofgebrek en op de lange duur zelfs tot chronische aandoeningen.

Gelukkig zijn er heel wat dingen die je kunt doen om je longen in topvorm te houden. Simpelweg meer buiten zijn en gezond eten dragen enorm bij aan het detoxen van je longen.

Hier vind je 8 manieren om je longen een handje te helpen bij het schoonmaakproces:

Zet een luchtreiniger neer
Maak de lucht bij jou thuis schoon! Het gebruik van luchtreinigers, die je per kamer kunt inzetten, zijn echt niet alleen een must voor mensen met allergieën.

Drink ’s avonds thee
Het lichaam herstelt en zuivert zich als we slapen. Wil je iets extra’s doen voor je longen, neem dan voor het slapengaan een kopje ongezoete kruidenthee. Dit ondersteunt op een natuurlijke manier het reinigingsproces.

Zoek de frisse lucht op
Lekker veel buiten zijn helpt je longweefsel om uit te zetten en optimaal te werken. Dus trek die wandelschoenen aan en ga zo vaak mogelijk naar buiten, het liefst naar het platteland of op zijn minst naar een park of bos. Vermijd rook van sigaretten en plan als je kunt je vakanties aan de zee of in de bergen. Minder inname van giftige stoffen bevordert het herstel van je longen.

Laat kunstmatige geurtjes links liggen
Je denkt misschien dat je wat goeds doet voor de lucht in huis met al die geurkaarsen, luchtverfrissers of oliebranders. Maar veel van deze producten bevatten chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor je longen. Ook schoonmaakmiddelen kunnen irriterend zijn. Kies daarom voor volledig natuurlijke schoonmaakproducten.

Haal diep adem met oefeningen
Ademhalingsoefeningen, gecontroleerd hoesten en klopmassages kunnen allemaal bijdragen aan betere longfunctie. Ze zijn vooral bekend onder mensen met chronische longaandoeningen of rokers, maar ook als je gezond bent kunnen ze je helpen je longen schoon te maken.

Maak je longen sterk met beweging
Regelmatig bewegen verbetert zowel je fysieke als mentale gezondheid en helpt je longen te detoxen. Activiteiten zoals rennen, fietsen, zwemmen, dansen, boksen en tennis zijn ideaal. Maar zelfs stevig doorwandelen doet wonderen voor het reinigen en versterken van je longen. Let wel op dat je ademhaling gelijkmatig en diep blijft. Dit is de perfecte training voor je longen.

Wijzig je eetpatroon
Wat je eet kan veel invloed hebben op de gezondheid van je longen. Kies voor een korte detoxperiode van drie dagen voor vers fruit en groenten, groene salades en lichte maaltijden. Probeer ook zuivelproducten zoveel mogelijk te vermijden, aangezien die toxines bevatten die schadelijk zijn voor zowel je lichaam als je longen.

Ontdek op de volgende pagina welke voedingsmiddelen extra goed zijn voor je longen.