Het klassieke eitje gaat verdwijnen
Bij het ontbijt zijn we inmiddels gewend aan een bruin eitje op ons bord. Maar dit gaat veranderen, want supermarkten vervangen de bruine eieren van hun huismerken door witte eieren. Het lijkt erop dat de dagen van het bruine ei geteld zijn. Binnenkort zullen bruine eieren compleet uit de schappen verdwijnen. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? En is er echt een groot verschil tussen bruine en witte eieren?
Witte eieren: goedkoper en beter voor het milieu
Lidl was de eerst die bruine eieren uit de schappen haalde, en nu zul je bij Albert Heijn waarschijnlijk ook alleen nog maar witte eieren vinden. De reden dat supermarkten voor witte eieren kiezen, heeft vooral te maken met de kosten: het produceren van witte eieren kost boeren namelijk zo’n 9% minder. Deze kippen hebben namelijk minder voer nodig, waardoor de productie goedkoper wordt.
Daarnaast hebben witte eieren ook een voordeel voor het milieu. Kippen die witte eieren leggen, zijn productiever: ze leggen meer eieren en dat doen ze gedurende een langere periode van tien weken. Hierdoor hoeven boeren minder vaak kippen te vervangen, wat het proces duurzamer maakt.
Er is ook een verschil tussen de kippen die witte en bruine eieren leggen. Albert Heijn verkoopt nu al 80% witte eieren onder hun eigen merk. Maar waarom zou je nu witte eieren willen hebben in plaats van bruine eieren? Veel mensen in Nederland geven de voorkeur aan bruine eieren, omdat ze denken dat deze gezonder, diervriendelijker en lekkerder zijn.
Klik op volgende om verder te lezen