Schokkend: vleesvervangers blijken minder gezond dan gedacht

De opkomst van vleesvervangers

Als je besluit minder vlees te eten, is de keuze voor vleesvervangers vaak snel gemaakt. Het lijkt een gemakkelijke oplossing: geen klassieke burger meer, maar een sojaburger, zonder je voedingspatroon verder aan te passen. Hoewel dit voordelig is voor het milieu, betekent dit niet automatisch dat het ook gezonder is voor jezelf.

Hoofddiëtist Michaël Sels van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en auteur van “Lekker Lang Leven” waarschuwt hiervoor. “Bij veel vleesvervangers is de samenstelling niet optimaal,” zegt hij. “Als je de verpakking bekijkt, kun je zien dat veel van deze producten veel zout en vet bevatten.”

Slechte samenstelling

Sels gaat verder: “Sommige vleesvervangers zijn eigenlijk gefrituurde snacks. Denk aan kaaskroketten met een beetje erwt of broccoli erin – qua samenstelling zijn ze niet echt fantastisch.”

Voedingsdeskundige Fleur Voerman is ook kritisch. “Niet alle vleesvervangers zijn per definitie gezond. Het is belangrijk om goed te kijken naar de ingrediënten. Vaak worden er B12, zout als conserveermiddel, smaakversterkers en suiker aan toegevoegd. Hoe langer de ingrediëntenlijst, hoe ongezonder het product vaak is.”

Lees verder op de volgende pagina