Pas op: Veenmol gevaar voor Nederlandse moestuinen!

Talrijke tuiniers, vooral die in regio’s met vruchtbare aarde, ondervinden problemen met de veenmol. Maar hier refereren we niet naar het grijze ondergrondse wezen; we doelen op een insect. Dit gastvrije wezen is niet altijd gewenst in de tuin. Hier lees je wat je moet weten over de veenmol en hoe je ermee kunt omgaan.

De veenmol: Een Ongewenste Gast in de Moestuin

In de veengebieden rondom Amsterdam groeit de frustratie over de veenmol gestaag. Deze insecten hebben een voorliefde voor het knabbelen aan gewassen en plantenwortels in moestuinen. Rob Koolbergen, een volkstuinier uit Amstelveen, deelt zijn ervaringen waarin ze onder andere aardappelen en pas geplante bloemkool aanvreten. De veenmol, ook bekend als Gryllotalpa, meet zo’n 4 tot 5 centimeter en heeft een roodbruine kleur en krachtige poten om mee te graven. Net als mollen is dit insect voornamelijk ’s nachts en onder de grond actief. Het komt vooral veel voor in Zeeland en Zuid-Holland, waar humusrijke grond te vinden is, waar de veenmol dol op is.

Nachtelijke Gewoontes van de Veenmol

Veenmollen zijn nachtdieren bij uitstek; ze zijn vooral ’s nachts actief. Onder het dekmantel van duisternis graven ze uitgebreide gangenstelsels en voeden ze zich. Dit nachtelijke gedrag maakt hen soms lastig te detecteren, en vaak merk je pas schade aan gewassen en plantenwortels op als het al te laat is.

Lees verder op de volgende pagina om te ontdekken waar deze insecten in jouw moestuin zo dol op zijn en hoe je ze effectief kunt bestrijden.