Geheim van de hovenier: “Op deze manier kom je van dat hardnekkige Heermoes af”

 

Het is iets waar we ons allemaal in kunnen vinden: dat gevoel van trots over je prachtige tuin, de toewijding die erin gaat om de planten in optimale conditie te houden, en de constante strijd tegen ongewenste planten. Het is een taak die alleen loont als de mensen om je heen ook een vergelijkbare inzet tonen – anders loop je het risico om een ongewenste bezoeker te herbergen die absoluut niet welkom is.

Dit ongewenste organisme is de vasthoudende plant genaamd Heermoes, ook bekend als paardenstaart. Ondanks het onschuldige uiterlijk is dit allesbehalve een plantje dat je in je tuin wilt hebben. Heermoes is extreem moeilijk te elimineren, vooral als je streeft naar een milieuvriendelijke methode – het simpelweg met de hand verwijderen volstaat niet, omdat de wortels in de grond achterblijven en al snel weer nieuwe groei veroorzaken.

Een intrigerend aspect aan Heermoes is dat het fungeert als een signaal naar de tuinier – het geeft aan dat er iets mis is met de grond van de tuin. Heermoes groeit namelijk alleen in grond die arm is aan voedingsstoffen. Het onkruid is in staat om zijn lange wortels te gebruiken om voedingsstoffen en mineralen van diep uit de grond omhoog te halen. Hoewel het onkruid op deze manier kan bijdragen aan het geleidelijk gezonder maken van de bodem over een lange periode, is het effect over het algemeen niet wenselijk omdat het de rest van de tuin overneemt. Daarom is het van belang om dit onkruid tijdig op te merken en actie te ondernemen.

Bekijk op de volgende pagina wat je kunt doen…