Vroeger versus nu: Wat zie jij in deze oude foto?

Vroeger was de wereld heel anders, en of dat nu beter of slechter was, daar kun je over discussiëren, maar één ding is zeker: de jaren negentig waren een heel andere tijd dan nu. We leven nu in een tijdperk van enorme veranderingen en vooruitgang. Als je terugdenkt aan die tijd, zijn er vast veel gebruiken en spullen die je herinnerde, maar die nu misschien wel helemaal verdwenen zijn.

Het is echt interessant om met een oude foto een blik in het verleden te werpen. Zo’n momentopname, genomen in een bar, laat zien hoeveel er door de jaren heen is veranderd. Wat je op die foto ziet, komt uit een vrolijke en warme omgeving, vol met blije mensen. Je ziet sommigen met een sigaret in de hand en anderen met een glas bier.

Op de achtergrond zie je een jukebox, en een man in een leren jas die er een plaat uitzoekt. Elders zit een groep vrienden aan een tafel, verdiept in een spelletje kaarten en volop in gesprek met elkaar. Deze foto roept direct het gevoel en de sfeer van een Nederlands café in de jaren negentig op.

In bijna alle kroegen hing toen een dikke mengeling van bier- en sigarettengeur, want roken binnen was helemaal normaal. En met een paar gulden had je toen al een biertje of een mixdrankje. De inrichting was vaak simpel maar ontzettend gezellig. Kroegen zaten altijd vol, met mensen die kaartspelletjes deden, biljarten, of gewoon urenlang kletsten.