Wat werd er gebruikt voordat toiletpapier werd uitgevonden? Je raadt het nooit

Toiletpapier, een essentieel item in ons huishouden, is niet altijd beschikbaar geweest. Hoewel dit schijnbaar cruciale product voor ons dagelijks leven op het eerste gezicht onvervangbaar lijkt, is het eigenlijk een vrij recente uitvinding. Het idee dat onze voorouders zonder geconfronteerd werden met deze dagelijkse luxe is bijna onvoorstelbaar tegen de achtergrond van ons moderne leven, vol technologisch gemak en comfort. Dus, wat werd er gebruikt voordat het concept van toiletpapier opkwam? Welke alternatieven bedachten onze voorouders? Laten we samen op onderzoek uitgaan.

We hebben het nu gemakkelijk, we vinden toiletpapier moeiteloos in elke winkel en het lijkt bijna onmogelijk om alternatieven te bedenken voor deze fundamentele behoefte. Maar voor onze voorouders was deze situatie lang niet vanzelfsprekend. Ze gebruikten in plaats daarvan allerlei alternatieve methoden. Joseph Gayetty, een Amerikaanse zakenman, introduceerde het concept van toiletpapier in 1857. Hij gaf het de naam ‘Gayetty’s Medicated Paper’, een product gemaakt van katoen doordrenkt met aloë vera. Het zou echter nog tientallen jaren duren voordat toiletpapier echt aansloeg, en het type papier dat we tegenwoordig kennen werd pas begin 20e eeuw op de markt gebracht.

Maar hoe zorgden mensen voor hun hygiëne voordat toiletpapier bestond? De antwoorden variëren, afhankelijk van het land en de cultuur, en de gebruikte materialen waren zowel van dierlijke als plantaardige origine.

Lees snel verder op de de volgende pagina…