Wat gebeurt er met je lichaam als je opeens geen brood meer eet?

De laatste tijd letten mensen steeds meer op wat ze eten. Soms merken ze dat bepaalde voedingsstoffen, zoals gluten, hun niet meer goed bevallen. Dit kan inhouden dat je sommige soorten brood beter kunt mijden. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met je lichaam gebeurt als je na jaren ineens stopt met het eten van brood? Hier volgt de uitleg.

Effect op je bloeddruk door het niet eten van brood

Je hart zorgt ervoor dat bloed door je lichaam wordt gepompt, en de druk die daarbij nodig is, noemen we bloeddruk. Een overschot aan zout kan deze druk verhogen. Veel broodvarianten bevatten een hoop zout, dus als je stopt met brood eten, kan dat in sommige gevallen je bloeddruk verlagen.

Een studie die in 2020 gepubliceerd werd in het tijdschrift Nutrients stelt deze theorie op de proef. De proefpersonen waren volwassenen van tussen de 20 en 50 jaar oud uit Mexico-Stad. Het onderzoek stelde voor om het zout in brood te verminderen, waarmee men hoopt dat dit de bloeddruk beter reguleert.

Je verliest gewicht door minder brood te eten

Brood wordt vaak gezien als een van de oorzaken van gewichtstoename, waardoor veel mensen verwachten dat het stoppen met brood hen helpt bij afvallen. Echter, het is vaak de algemene vermindering van calorie├źn die tot gewichtsverlies leidt, niet alleen het weglaten van brood. Lees verder over nog 2 effecten op de volgende pagina.