Waarom voel je meer kou als je ouder wordt? Ontdek de redenen

Hoe iedereen de temperatuur voelt is super persoonlijk. Dingen zoals hormonen, je gewicht en hoeveel je beweegt spelen allemaal mee. Wat ook interessant is, is dat je gevoel voor kou toeneemt naarmate je ouder wordt. Maar hoe zit dat precies? We gaan het even hebben over wat maakt dat de ene persoon het altijd warmer heeft dan de ander.

Jouw persoonlijke thermostaat

In je bovenkamer zit een klein deel, de hypothalamus, dat fungeert als je lichaamsthermostaat en zorgt dat je op een aangename 37 graden blijft. Deze regelt de boel door het aansturen van je huid en brein die op hun beurt weer je bloedvaten en lichaamshaar aanpakken om je warm of koel te houden.

Hoe het zit met vrouwen en mannen

Vrouwen krijgen over het algemeen sneller koud dan mannen. Dit komt door het hormoon oestrogeen dat invloed heeft op hoe je warm blijft. Gedurende de menstruatiecyclus verandert het niveau van oestrogeen, waardoor de lichaamstemperatuur iets kan dalen. Vrouwen hebben ook minder bloedtoevoer naar extremiteiten zoals handen en voeten, wat koude tenen en vingers kan veroorzaken.

Vrouwen hebben vaak ook nog eens minder spiermassa dan mannen. En aangezien spieren warmte genereren als je beweegt, helpt minder spiermassa niet echt mee om lekker warm te blijven. Benieuwd waarom je het kouder hebt als je ouder wordt? Scroll dan verder!