Voorkom darmkanker: op deze manier herken je poliepen in de darmen

Poliepen in de darmen zijn vaak het beginpunt van darmkanker. Dit begint als een onbelangrijk, klein knobbeltje en kan over een tijdsspanne van ongeveer acht tot tien jaar zich tot een kankertumor ontwikkelen. Het is van essentieel belang om deze poliepen vroegtijdig op te sporen, aangezien ze dan nog gemakkelijk te verwijderen zijn, waardoor de progressie naar kanker kan worden tegengegaan. Indien darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de overlevingskans maar liefst 95%.

Desondanks heerst er een taboe over darmkanker en laten mensen zich minder vaak dan nodig is controleren, zelfs wanneer de screening gratis is. Jaarlijks wordt bij bijna twee miljoen mensen darmkanker geconstateerd. Het merendeel van deze patiƫnten, ongeveer 85%, is ouder dan vijftig jaar. Echter, de incidentie onder jongeren wordt ook steeds hoger.

Om darmkanker te bestrijden, is het noodzakelijk om tijdig actie te ondernemen. Dit is echter problematisch, omdat de symptomen vaak pas zichtbaar worden als de ziekte al in een gevorderd stadium is. Deze symptomen kunnen per persoon verschillen, afhankelijk van de grootte van de poliep en het stadium van de kanker. Er zijn echter enkele indicatoren waar specifiek aandacht aan besteed moet worden.

Lees snel verder op de volgende pagina…