Vijf verrassende redenen in je huis die voor vermoeidheid kunnen zorgen

Ken je dat gevoel, dat je uitgerust wakker wordt maar na een paar uur voelt alsof je een marathon hebt gelopen, zonder de eer ervan? Zelfs die vertrouwde kop koffie ’s ochtends lijkt niet aan te slaan en je sleept je de hele dag door. Heb je dit weleens meegemaakt? Dan zou het zomaar kunnen dat spullen in je huis ervoor zorgen dat je je ongemerkt vermoeider voelt.

1. Chaos kost meer energie dan je denkt

Je zou het misschien niet meteen denken, maar een zooitje in huis trekt meer energie dan je zou verwachten. Onderzoek van de Princeton University wijst uit dat een ongeorganiseerde woonomgeving je stressniveaus kan verhogen, en dat slurpt energie. Door dingen netjes te houden, kun je dus eigenlijk energie besparen.

2. Het uitputtende effect van blauw

Kijk eens rond naar de kleuren van je interieur. Hangt er veel blauw aan de muur? Misschien moet je dan overwegen om de boel op te frissen met een nieuwe kleur. Onderzoek van Travelodge heeft aangetoond dat blauw vermoeiend kan werken. In je slaapkamer is dat geen probleem, maar voor plekken waar je alert wilt zijn zoals de woonkamer of je werkplek, kan het tegenwerken.