Uit onderzoek blijkt: op deze leeftijd ben je op je minst gelukkig!

Ieder van ons streeft naar geluk in het leven, of het nu gaat om trouwen met je grote liefde, je eigen plekje hebben, of een fantastische wereldreis maken. Maar soms zitten we in een laagte. Wetenschappers hebben nu zelfs vastgesteld op welke leeftijd mensen gemiddeld het minst tevreden zijn met hun leven.

De U-vormige gelukscurve

Je hebt vast wel eens gehoord over de gelukscurve. Dit concept, ontstaan in de jaren 70 door economen, psychologen en sociologen, laat zien hoe ons gevoel van tevredenheid en welzijn varieert tijdens ons leven. Beschouw de gelukscurve als een U-vorm. Sta je hoger in de U, dan ben je gelukkiger. De linkerkant van de U vertegenwoordigt onze kindertijd, en naarmate we ouder worden, neemt ons geluksniveau af. We bereiken het laagste punt van de U, het moment waarop we ons het slechtst voelen, maar gelukkig neemt ons geluk daarna weer toe.

De minst gelukkige periode

Niemand wil het dieptepunt van de U meemaken. De onderzoekers David Blanchflower en Andrew Oswald vroegen zich af wanneer dat laagste punt zou zijn. Ze onderzochten gegevens van twee miljoen mensen uit meer dan 70 landen en ontdekten dat mensen tussen de 40 en 50 jaar de meeste tekenen van depressie, angst en stress ervoeren. Dit was ongeacht geslacht, welvaart, of ze kinderen hadden of niet.