Meer werkenden in financiële problemen: ‘Soms niet genoeg voor basisboodschappen’

Je hebt vast wel gehoord dat de cao-lonen recentelijk omhoog zijn gegaan. De stijging van 5,5 procent zorgt ervoor dat het gemiddelde brutoloon nu boven de 3400 euro per maand ligt. Maar dat betekent niet per se dat iedereen nu financieel veilig is. In feite zijn er juist meer mensen die moeite hebben om rond te komen, zelfs onder degenen die werken.

Een toenemend probleem is dat mensen moeite hebben met het betalen van basisbehoeften zoals eten, persoonlijke verzorging en kleding. Dit baart organisaties die armoede bestrijden veel zorgen. Ook al is in sommige gebieden het gemiddelde inkomen gestegen, de kosten van levensonderhoud zijn zo hoog dat veel mensen niet genoeg overhouden om alles te dekken.

Niet iedereen heeft een modaal salaris of krijgt een loonsverhoging, waardoor velen moeite hebben om financieel rond te komen. Ze moeten keuzes maken en bezuinigen op essentiële zaken, ondanks dat ze een baan hebben. Daarom kloppen steeds meer mensen met werk aan bij hulpinstanties.

 

Organisaties voor Hulp en Armoede

Uit recent onderzoek, uitgevoerd voor het Armoedefonds, blijkt dat zes van de tien hulporganisaties meer hulpvragen krijgen. Opmerkelijk is dat niet alleen werklozen, maar ook veel werkende mensen vaker om hulp vragen. De groeiende armoede is zorgwekkend en raakt niet alleen de bekende kwetsbare groepen. Het Armoedefonds beschouwt dit als een zorgelijke trend die zorgvuldig in de gaten wordt gehouden.

Bij armoede denk je misschien aan schulden of geen spaargeld hebben. Tegenwoordig betekent het vaak dat mensen niet genoeg geld hebben voor hun dagelijkse boodschappen. Het Armoedefonds merkt dat het steeds vaker voorkomt dat mensen geen geld hebben voor basisproducten. “Het ontbreekt hen vaak aan geld om dingen als shampoo, tandpasta of tandenborstels te kopen,” verklaart de organisatie.

Henk de Graaf, directeur van het Armoedefonds, geeft aan dat zelfs een kleine financiële tegenvaller voor grote problemen kan zorgen. “Een tegenslag kan al snel leiden tot een opeenstapeling van problemen, waardoor je in armoede belandt, soms van de ene op de andere dag. We zien dit steeds meer gebeuren.” Vooral alleenstaande ouders, mensen zonder kinderen, gezinnen met kinderen en ouderen met een AOW-uitkering vragen vaker om hulp. Deze groepen zijn bijzonder gevoelig voor schommelingen in kosten en onverwachte uitgaven.

Noodzaak voor Structurele Verandering

De data toont aan dat hogere lonen niet automatisch armoede verminderen. Er zijn meer maatregelen nodig om werkenden te beschermen tegen financiële onzekerheid. Denk aan stabielere arbeidscontracten, betere toegang tot hulpdiensten en maatregelen tegen de stijgende kosten van wonen.

Zolang de kosten voor energie, boodschappen en gezondheid blijven stijgen, blijft de kloof tussen inkomen en uitgaven een probleem. En zolang die kloof blijft bestaan, zullen ook mensen met een baan hulp blijven zoeken.