Is het eten van snot schadelijk? Professor onthult verrassende feiten

Het mysterieuze geval van neuspeuteren
Voor velen roept het idee van neuspeuteren een gevoel van walging op. Het wordt vaak gezien als smerig, oncomfortabel en allesbehalve beschaafd. En het is nog erger wanneer iemand besluit om wat ze hebben opgehaald ook daadwerkelijk op te eten! Maar is het echt zo afschuwelijk om te peuteren en het vervolgens op te eten? Een wetenschapper is het daar niet mee eens.

Is het gezond om neuspeutjes te eten?
Scott Napper, een professor Biochemie aan de Universiteit van Saskatchewan in Canada, denkt dat het eten van neusslijm (ook wel mucophagie genoemd) niet alleen onschadelijk is, maar mogelijk ook gezond kan zijn.

In 2013 presenteerde professor Napper zijn theorie voor het eerst en sindsdien is het onderwerp regelmatig in het nieuws geweest. Om zijn standpunt helemaal te begrijpen, moeten we eerst weten wat neuspeutjes eigenlijk zijn.

Hoe ontstaan neuspeutjes?
Neuspeutjes zijn een manier waarop je lichaam zichzelf beschermt. Wanneer je ademhaalt, worden stof en pollen in je neus gevangen. Het slijmvlies van je neus maakt dan een afscheiding aan die de ongewenste deeltjes opvangt en verwijdert – meestal door deze via de keel naar de maag af te voeren.

Deze groenige, geelachtige of witte ‘neusgoud’ is dus slijm dat niet is afgevoerd via de keel. Dit slijm droogt uiteindelijk op en vormt de bekende neuspeutjes.

De hoeveelheid vuil in neuspeutjes is in de meeste gevallen verwaarloosbaar vergeleken met het lichaamseigen slijm. Neuspeutjes bestaan voor ongeveer 90% uit water. Lees verder op de volgende pagina om te zien wat de professor onthult over de gezondheidseffecten van het eten van snot (of niet).