Heeft de volle maand invloed op je nachtrust? Of is dit een fabel?

De volle maan is een betoverend hemelverschijnsel dat de nachtelijke lucht verlicht met zijn helderheid. Het markeert het moment waarop de maan volledig verlicht is door de zon, gezien vanaf de aarde. Deze fase heeft door de eeuwen heen de mensheid geïntrigeerd en geïnspireerd, en het wordt vaak geassocieerd met mystiek en folklore. De volle maan heeft ook invloed op getijden en wordt vaak gevierd in verschillende culturen en tradities over de hele wereld.

Is de volle maan een verstoring van je slaapritme of is dat gewoon een verzinsel? Het vermoeden dat de aanwezigheid van een volle maan onze slaap beïnvloedt, wordt vaak gehoord. Maar hoeveel waarheid zit er werkelijk in deze bewering? Slaapdeskundige Alies Coster sprak met Margriet om definitief klaarheid te brengen in dit onderwerp.

De volle maan verschijnt ongeveer iets meer dan eens per maand in onze lucht, als een prachtige ronde schijf aan de hemel. Dit betekent dat de maan precies tegenover de zon is gelokaliseerd vanaf de aarde. Er zijn talloze aannames die verband houden met deze fase van de maan, zoals het verhoogde libido en verslechterde slaap. Gevolgen van deze slechte slaap zouden overdag zelfs leiden tot prikkelbaarheid. Maar wat is de waarheid van dit alles?

Lees snel verder op de volgende pagina…