Heb jij een burn-out zonder het te beseffen? Lees deze lijst met symptomen

In Nederland kampt ruim een miljoen mensen met de uitputtingstoestand van een burn-out, en vermoedelijk is het daadwerkelijke aantal zelfs hoger. In veel gevallen worden de kenmerken hiervan niet -of slechts heel laat- opgemerkt.

Daarom is het zo belangrijk om deze signalen duidelijk te kunnen waarnemen. Dit helpt om in te schatten of je in gevaar verkeert en of je het mogelijk wat rustiger moet aandoen.  De voornaamste oorzaak van een burn-out is voortdurende stress.

Stress

De bron van de stress is niet relevant. Het kan het gevolg zijn van factoren op het werk, maar ook van persoonlijke problemen, zoals geldzorgen bijvoorbeeld. Als je voor een langdurige periode stress ervaart, kan dit uiteindelijk tot een burn-out leiden. Veel mensen erkennen deze symptomen helaas niet, hierdoor kan de situatie verergeren.

Persoonlijkheid

Sommige mensen ontwikkelen sneller een burn-out dan anderen, waardoor het persoonlijke karakter ook van invloed is. Met name mensen die moeite hebben om ‘nee’ te zeggen, om hulp te vragen, of hun emoties te uitten, hebben een groter risico. Ook perfectionisten, hardwerkende individuen en personen die sterk betrokken zijn bij hun werk moeten waakzaam zijn.

Bekijk op de volgende pagina de criteria voor een burn-out…