In de tijd waarin we leven, lijkt het wel of jongere mensen geen besef hebben van wat het betekent om ergens echt moeite voor te doen of ergens trots op te zijn. Deze generatie wil alleen maar de nieuwste iPhone bemachtigen en volgt influencers die weinig positiefs toevoegen aan de wereld. Zijn ze lui en verwend? Dat is tenminste hoe Fred, een gepensioneerde heftruckchauffeur van 67, erover denkt.
Fred gelooft dat het herinvoeren van dienstplicht een stap in de goede richting zou zijn voor jongeren. Hij haalt zijn eigen verleden aan: toen hij jong was, diende hij in het leger, wat hem naar eigen zeggen discipline, structuur, kameraadschap en respect voor gezag heeft bijgebracht. Jongeren in zijn tijd rebelleerden misschien ook, maar er was wel een gevoel van respect voor regels en verantwoordelijkheden. Kunnen we datzelfde zeggen over jongeren vandaag de dag? Fred denkt van niet.
Hij beschrijft de huidige jeugd als lui en hebberig. Ze willen snel geld verdienen zonder daar hard voor te hoeven werken. Ze dromen van luxe auto’s en exotische vakanties, maar willen er de nodige inspanning niet voor leveren. Maar wie zouden we de schuld moeten geven? Fred legt de verantwoordelijkheid bij de maatschappij en ons onvermogen om grenzen te stellen voor de jongere generatie.
Volgens Fred zou dienstplicht jongeren de noodzakelijke ‘wake-up call’ geven. Het zou hen helpen zichzelf te disciplineren, verantwoordelijkheden te nemen en anderen te respecteren, zodat ze niet bezwijken voor de verlokkingen van de moderne tijd. Sommigen noemen deze gedachte misschien ouderwets, maar bevat het niet ergens een sprankje waarheid? Wat als dienstplicht de sleutel is om deze verloren generatie weer op de rails te krijgen?
Bovendien biedt dienstplicht meer dan alleen militaire training; het geeft jongeren de kans om onmisbare vaardigheden voor het leven op te doen die niet altijd in een leslokaal worden aangeboden. Denk aan dingen als teamwerk, leidinggeven, en het omgaan met crisissituaties. Deze vaardigheden zijn vaak van onmisbaar belang voor succes, zowel op het werk als privé. Waarom zouden we onze jongeren deze kansen niet willen bieden, vooral nu ze lijken te verdrinken in digitale randverschijnselen?
Zijn de zorgen en angsten van de oudere generatie terecht? Heeft Fred gelijk wanneer hij zegt dat herinvoering van dienstplicht nuttig kan zijn om de jeugd weer op het juiste spoor te krijgen? En zo ja, hoe ver moeten we gaan in het geven van sturing aan de jongeren van nu?
Misschien is het tijd om serieus na te denken. Is dienstplicht het antwoord op de problemen die Fred ziet bij de jeugd van nu, of moeten we toch andere wegen verkennen? Hoe wil je dat jouw kinderen leren wat discipline en verantwoordelijkheid betekenen? Deel je Fred’s mening, of denk je dat de maatschappij eens naar andere oplossingen moet kijken?