In deze tijd, waar goede zorg onmisbaar is voor het welzijn van veel mensen, legt Erkan een belangrijk punt op tafel. De zorgsector zit al een tijdje met een chronisch tekort aan personeel, en de salarissen voor mensen in loondienst zijn vaak echt heel laag. Zelfstandigen zoals Erkan kiezen er bewust voor om in deze sector te werken, omdat ze hun liefde voor zorg kunnen combineren met een eerlijkere beloning.
Erkan heeft op zijn 26e al twee jaar gewerkt als zelfstandige in de zorg en verdient daarbij ongeveer 6000 euro per maand. Dit inkomensniveau is haalbaar doordat freelancers profiteren van flexibiliteit en hogere tarieven. Zij vullen de gaten op die zijn ontstaan door het tekort aan mensen in zorginstellingen. Maar als de wetgeving de regels voor zelfstandigen te veel aanscherpt, kan dit verdienmodel onder druk komen te staan.
Erkan en andere zorgverleners maken zich zorgen dat ze zonder deze financiële prikkel misschien uit de sector zullen stappen. Het loon in loondienst is vaak zo laag dat het niet in verhouding staat tot de zware werkdruk en verantwoordelijkheden. Zonder de aantrekkingskracht van tarieven voor zelfstandigen zal het tekort aan zorgverleners waarschijnlijk nóg groter worden. Wat doen we dan met onze zieken en ouderen?
Critici zeggen dat de hoge tarieven van zelfstandige zorgverleners een druk leggen op het budget van zorginstellingen en -programma’s. Maar als we de huidige situatie van onderbetaling en hoge werkdruk laten voortduren, wie wil er dan nog voor een laag loon in deze zware sector blijven werken? Is er een kans dat we uiteindelijk meer economische schade oplopen door een overbelast zorgsysteem?
Het is niet zonder reden dat zelfstandigen hogere tarieven vragen. Ze moeten zelf hun verzekeringen, pensioen en vaak ook extra trainingen regelen om hun vak bij te houden. Deze verantwoordelijkheden brengen financiële risico’s met zich mee die vaste werknemers niet hebben. Die hogere tarieven zijn dus zeker niet onredelijk.
Erkan vraagt terecht: “Als we als zelfstandigen straks geen 6000 euro per maand meer verdienen, wie blijft er dan nog in de zorg staan?” Het is een dringende vraag die beleidsmakers en de samenleving moet laten nadenken. Hoe zorgen we ervoor dat de zorg aantrekkelijk blijft voor de broodnodige talenten, zonder de huidige zelfstandigen weg te jagen?
Moeten we misschien de salarissen in loondienst verhogen om de concurrentie met zelfstandigen eerlijker te maken? Of moeten we een evenwicht vinden waarbij zowel zelfstandigen als loondienstmedewerkers gelijkwaardige kansen en beloningen krijgen?
Wat denk jij? Moeten we het systeem van zelfstandigen behouden om de kwaliteit van zorg te waarborgen, of moet er juist iets veranderen om het systeem te verbeteren? Hoe zie jij de toekomst van de zorgsector, en welke oplossingen zie jij om dit urgente probleem aan te pakken?