Ultieme gids: Zo droogt je wasgoed 5 keer sneller met deze Japanse techniek

Slimme Japanse methode om kleren te drogen

Uiteraard geeft niets je wasgoed zoveel frisheid als het buiten laten drogen in de zon. Je maakt dan optimaal gebruik van de zonnewarmte en voorkomt de groei van bacteriën en schimmels.

Maar wat als het buiten regent of je simpelweg niet genoeg ruimte hebt? Dan grijp je naar het droogrek, waardoor het allemaal veel langer duurt.

Maar, geloof het of niet, een tip uit het Japanse magazine Oggi kan je helpen om de droogtijd in te korten. Het gaat allemaal om de wijze waarop je je was arrangeert op het rek.

Wanneer je kleding van verschillende lengtes te dicht op elkaar hangt, duurt het allemaal wat langer. Normaal gesproken ben je gemiddeld zo’n 4 uur en 30 minuten kwijt voordat alles droog is.

Zo pak je het aan:

De geniale tactiek uit Japan raadt je aan om je kleding in een boog te plaatsen. De langste stukken hang je aan de buitenkant en de kortere stukken in het midden van het rek. Op deze manier is je was al in 4 uur droog – dat scheelt dus een half uur vergeleken met andere manieren van ophangen.

Wanneer je je kleding aan een rek ophangt, is het slim om de langere stuks aan de randen te hangen en kleinere stukken meer richting het midden. Zo vormt je was een mooie boog, wat kan helpen de droogtijd te verminderen. Een diagram laat zien dat kleding die op deze manier is opgehangen binnen vier uur droog kan zijn, terwijl andere minder geordende methoden tot een half uur langer kunnen duren.

Als je was ophangt, zeker met wasknijpers aan een lijn, zorg dan dat je genoeg ruimte laat tussen de items om lucht door te laten stromen. Voor handdoeken en soortgelijke items kun je het beste wat meer ruimte laten aan een kant dan aan de andere, om luchtstroming langs en tussen de kledingstukken te bevorderen.

Besides deze strategieën kun je ook andere manieren inzetten om je droogtijd te reduceren, zoals het benutten van een ruimte met goede ventilatie, je was in droge handdoeken rollen om teveel vocht te absorberen voor je het ophangt (vooral bij wol en zware materialen), en in de zomer een ventilator gebruiken of in de winter je verwarming. Door deze methoden te combineren, kun je de tijd die je kwijt bent aan deze klus flink verkorten!