Oorpijn is verleden tijd dankzij deze 8 simpele huismiddeltjes

Verwarmen

Warmte kan zeer heilzaam zijn in de behandeling van allerlei soorten oorpijn. Als je in het bezit bent van een kersenpitkussen, verwarm dit en leg het op het pijnlijke oor. Zorg dat het niet te heet is; het moet comfortabel aanvoelen, zodat je het ongeveer 20 minuten tegen het oor kunt houden.

Infrarood

Een infraroodlamp kan een nuttige tool zijn in het bestrijden van oorpijn. Het langgolvig licht verwarmt met name de diepere delen van het oor zeer effectief. Gebruik de lamp minstens voor 10 minuten en houdt gepaste afstand.

Aardappelen

Behandeling met een aardappelkompres is ook een effectieve natuurlijke remedie tegen oorpijn. Gekookte aardappelen houden warmte vast en werken pijn verlichtend. Kook twee of drie geschilde aardappelen, maak er puree van en wikkel deze in een katoenen doek. Leg het aardappelkompres op je oor totdat de warmte langzaam afneemt.

Wol

Geneeskrachtige wol, rijk aan lanoline (wolvet) bevordert de bloedsomloop en heeft een ontstekingsremmende werking. Plaats een klein stukje hiervan op het oor en zet het vast met een sjaal, hoofdband of muts. Je kan ook een stukje geneeskrachtige wol rechtstreeks in de gehoorgang plaatsen (zorg dat je niet te diep gaat!) en het daar voor een paar uur laten zitten. Geneeskrachtige wol is verkrijgbaar in de apotheek of bij een drogist.

Olie

Etherische oliën kunnen ook zeer behulpzaam zijn bij het bestrijden van oorpijn. Cajeput heeft antibacteriële en pijnstillende eigenschappen, terwijl lavendelolie zowel ontstekingsremmend als kalmerend werkt. Doe een paar druppels van de gekozen etherische olie op een stukje geneeskrachtige wol of een wattenbolletje, en plaats deze losjes in de gehoorgang. Het effect van de olie wordt versterkt door het oor warm te houden met een sjaal of muts.

Kruiden

Kamille, een zeer veelzijdig kruid, kan ook oorpijn verlichten. Kook twee eetlepels kamillebloemetjes in één liter water en laat dit vijf minuten pruttelen met een deksel op de pot. Laat het iets afkoelen en hou het aangedane oor dan ongeveer vijf minuten voorzichtig boven de stoom, op een veilige afstand.

Appelazijn

Door appelazijn en water te mengen in een verhouding van 1:10 kan je een oplossing maken die ontstekingsremmend en antibacterieel werkt. Breng enkele keren per dag een paar druppels direct in de gehoorgang.

Oorpijn moet nooit genegeerd worden. Deze huismiddeltjes dienen in eerste instantie ter verlichting van de symptomen. Maar als de pijn aanhoudt of als je ook koorts hebt, consulteer dan altijd een arts. Ongelukkig genoeg kunnen onbehandelde middenoorontstekingen leiden tot permanent gehoorverlies.