Hielspoor is vaak erg pijnlijk. Maar hoe kom je eraan en nog beter, hoe kom je er weer vanaf?! Zo dus!

mensen die wel eens last hebben gehad van hielspoor weten hoe pijnlijk dit vaak is. In de meeste gevallen komt hielspoor voor bij ouderen boven de 40 jaar maar het kan ook bij jongeren voorkomen. Bijvoorbeeld bij mensen die veel aan sport doen. De pijn die je ervaart is vaak een schelle en felle pijn die je onder je hiel voelt wanneer je staat of loopt. In de meeste gevallen is hielspoor ongevaarlijk maar wat is het precies, en nog beter, hoe kom je er weer vanaf!

Voetzoolpees
Aan de onderzijde van de voet, tussen de voorvoet en de hiel, bevindt zich de voetzoolpees. Indien deze voetzoolpees door overbelasting begint te irriteren, wordt dit als hielspoorklacht omschreven. Wanneer je bijvoorbeeld veel hardloopt of kampt met overgewicht, kan er teveel spanning op de pees ontstaan. Hierdoor kan het gaan irriteren of ontsteken. Bij een slecht genezingsproces bestaat de kans dat de pees voor een gedeelte gaat verkalken. Het verkalken noemt met hielspoor.

Wel of geen hielspoor?
Ongeveer één op de tien personen heeft wel eens last van deze aandoening. De klachten uiten zich met name door pijn onder de hiel tijdens het lopen of bij langdurig stilstaan. In de meeste gevallen ontwikkelt de ontsteking van de voetzoolpees zich langzaam, waardoor de pijn geleidelijk toeneemt. In een enkel geval ontstaan de hielspoorklachten acuut. Zodra je weer gaat zitten of de voet ontziet, dan voel je de pijn weer langzaam wegtrekken.

Lees verder op de volgende pagina wat je kan doen tegen hielspoor