Geld op straat gevonden? Dit moet je weten over je plichten

Geld vinden op straat of ergens anders kan onverwacht en soms ongemakkelijk zijn. Of het nu om een klein bedrag gaat of een groter bedrag, er zijn wettelijke en morele stappen die je hoort te volgen.

Zodra je geld vindt, ben je verplicht om te proberen de rechtmatige eigenaar te vinden. Dit betekent dat je moet nadenken over waar je het hebt gevonden en hoe je de persoon kunt identificeren die het verloren heeft. Dit kan soms moeilijk zijn, vooral als het om een klein bedrag gaat dat je op een drukke locatie vindt.

Het is verstandig om om je heen te kijken of er iemand in de buurt is die net zijn of haar geld kwijtgeraakt is. Misschien loopt die persoon nog in de buurt rond. In een winkelgebied kun je het geld bijvoorbeeld aan een medewerker van de winkel geven en vragen of iemand het als verloren heeft gemeld.

Als het niet mogelijk is om het geld meteen terug te geven aan de eigenaar, kun je overwegen om het bij de politie of het gemeentehuis af te geven. Veel gemeentes hebben een bureau voor “gevonden voorwerpen” waar je het gevonden object kunt inleveren. Dit geeft de eigenaar de kans om het later op te halen.

Wat moet je doen bij een groot bedrag? Lees verder op de volgende pagina…