Voor alle (groot)ouders: Wist je dat het tot deze leeftijd goed is om kinderen hardop voor te lezen?

Attentie voor (groot)ouders! Kinderen kunnen baat hebben bij hardop voorlezen tot deze specifieke leeftijd. Het kan misschien klinken als een leuk tijdverdrijf, maar het voorlezen aan je kinderen speelt een cruciale rol in hun algehele ontwikkeling. Hoewel de neiging bestaat om minder vaak hardop voor te lezen zodra kinderen de leeftijd van acht jaar bereiken, is het waar dat deze activiteit nog steeds merkbaar positieve effecten heeft tot ze twaalf jaar oud zijn.

Hardop voorlezen heeft veel voordelen, dat zal voor de meesten geen verrassing zijn. Wanneer je samen met jonge kinderen leest, stimuleer je hun focus, temper je agressieve en hyperactieve neigingen en verbeter je hun vermogen om gevoelens te uiten en gedrag te controleren door hen te helpen hun emoties onder woorden te brengen.

Volgens data van Readly lijkt het erop dat ouders geneigd zijn minder vaak voor te lezen als kinderen de achtjarige leeftijd bereiken. Toch toont onderzoek aan dat voorlezen tot het twaalfde jaar nog steeds aanzienlijk gunstig is. Kinderen tussen de zes en twaalf jaar plukken de vruchten van dagelijks een uur hardop lezen, omdat het hun cognitieve vaardigheden, academische prestaties en probleemoplossend vermogen een boost geeft.

Ga naar de volgende pagina voor meer informatie en nuttige tips!