De onweerstaanbare aantrekkingskracht van kartonnen dozen op katten

Is het je wel eens opgevallen dat ondanks alle leuke speeltjes en comfortabele slaapplekjes die je voor je kat koopt, zij altijd weer haar toevlucht zoekt tot die ene kartonnen doos? Dat fenomeen komt bij heel wat kattenbezitters bekend voor. Maar waarom zijn kartonnen dozen zo aantrekkelijk voor onze kattenvrienden?

Katten zijn van nature ontzettend nieuwsgierig; elk nieuw object trekt hun aandacht. Bovendien geeft een kartonnen doos, met zijn kleine en afgesloten ruimte, katten een ideale plek om zich te verschuilen. Katten voelen zich instinctief veiliger als ze zich kunnen verbergen, zelfs als er thuis geen echte bedreigingen zijn. Een doos biedt ook comfort en een plek om zich onzichtbaar te voelen, wat hun liefde voor half open dozen verklaart.

Deze dozen zijn meestal van een materiaal gemaakt dat perfect is voor krabben en bijten. Een kartonnen doos is dus niet alleen een veilig toevluchtsoord, maar ook een uitstekend speeltje. Dit gedrag is zelfs wetenschappelijk bestudeerd. Laten we daar eens nader op ingaan.

Bekijk verder….