Blije hond? Voorkom deze fout tijdens het wandelen!

Een rondje lopen met je hond is niet alleen goed voor jouw conditie, maar ook voor die van je hond. Hij krijgt bovendien de kans om even lekker buiten te zijn en andere honden tegen te komen. Bij zo’n wandeling krijgt je hond de benodigde beweging, wat essentieel is voor zijn welzijn.

Maar heb je ooit stilgestaan bij wat jouw gedrag tijdens die wandelingen doet met het geluk van je hond?

De invloed van jouw aandacht op je hond
Er wordt vaak gezegd dat een gelukkige hond zorgt voor een gelukkig baasje. Uit recent onderzoek blijkt dat als onze honden blij zijn tijdens wandelingen, wij zelf minder gestrest zijn.

Maar vaak zijn we tijdens het lopen afgeleid door onze telefoons, of bezig met afspraken maken of vrienden bellen. Hierdoor missen we belangrijke momenten om met onze hond te communiceren.

Volgens een artikel in de Huffpost is wandelen terwijl je aan het bellen bent vergelijkbaar met afgeleid rijden. Niet opletten kan ervoor zorgen dat je de connectie met je hond verliest of zelfs in gevaarlijke situaties terechtkomt.

Dr. Katherine A. Houpt, professor in diergedrag aan Cornell University, benadrukt dat veiligheid altijd voorop moet staan: “De veiligheid van je hond moet altijd prioriteit hebben tijdens het wandelen.”

De risico’s van afleiding
Als je je ogen op je telefoon hebt, loop je het risico dat je hond gevaar loopt. Hij kan bijvoorbeeld iets gevaarlijks opeten, zoals chocola of snoep met xylitol.

Bovendien, als je muziek of een podcast luistert, kun je belangrijke omgevingsgeluiden missen, zoals een naderende fietser of skateboarder. Dit kan potentieel gevaarlijke situaties veroorzaken voor jou en je hond.

Oplettend zijn tijdens het wandelen
Actief opletten tijdens de wandeling kan veel problemen voorkomen. Als je bijvoorbeeld een eekhoorn ziet voordat je hond dat doet, kun je hem afleiden voordat hij erachteraan gaat.

Dit kan ook helpen om vechtpartijen tussen honden te voorkomen. Dr. Melissa Bain, hoogleraar klinisch diergedrag, zegt: “Een attente eigenaar kan proactief reageren op mogelijke gevaren.”

Laat je telefoon met rust
Je telefoon in je zak houden is niet alleen veiliger tijdens het wandelen, maar versterkt ook de band tussen jou en je hond. De Huffpost meldt dat de relatie tussen mens en hond een belangrijke bijdrage levert aan de fysieke en mentale gezondheid van beiden.

Journalist Haroon Ali heeft een lijst met etiquette voor hondeneigenaren samengesteld, waarin hij benadrukt: “Laat je mobiele telefoon in je zak. Onze verslaving aan smartphones mag niet de kostbare tijd verpesten die we met onze honden doorbrengen.” Een wandeling met je hond verdient je volle aandacht, want voor hen is dit vaak het hoogtepunt van de dag.

Bron: Huffpost